Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

PRŮVODCE: 10 tipů, kde všude najít kvalitního pokrývače

4. 9. 2023

Hledání spolehlivého pokrývače může někdy opravdu připomínat hledání jehly v kupce sena. Znáte to – všude je nepřeberné množství nabídek, ale jak najít tu pravou, která zaručí kvalitu i spolehlivost? Víme, že nejde o jednoduchou záležitost. Každý má určitou představu o tom, jak by měla střecha vypadat, ale nalezení toho správného profesionála, který z této představy udělá realitu, může být náročné. V tomto článku vás provedeme osvědčenými metodami a tipy, které vám pomohou v procesu hledání té správné pokrývačské firmy.
Najít kvalitní pokrývačskou firmu určitě není otázkou pár minut a je potřeba se připravit na to, že nějaký čas hledáním strávíte. Pokrývače lze vyhledat dle doporučení a zkušeností s pokrývači z vašeho okolí. Zeptejte se v rodině a v okruhu vašich známých, kdo jim realizoval střechu, nebo stavěl dům. Zeptejte na dobrou i špatnou zkušenost. Získáte díky tomu zajímavé informace nejen o kvalitních realizačních firmách, ale i o těch, které byste měli raději rovnou vyloučit.

worker resting in the sun on the stairs on the roof of the house, against the background of tiles
Dobrý řemeslník je pro střechu výhra - kde ale někoho takového najít?

1. Dejte na osobní doporučení

Doporučení na kvalitního řemeslníka z ověřeného zdroje se často ukáže být nepostradatelným vodítkem. Když vám někoho doporučí osoba, kterou znáte a důvěřujete jí, má to přirozeně větší váhu než anonymní hodnocení na internetu. Ověřený zdroj může být kamarád, známý nebo příbuzný, který má osobní zkušenost s daným řemeslníkem. Jejich slovo vám poskytne větší jistotu, protože znáte kontext, v jakém byla práce vykonána, a můžete se dokonce osobně podívat na výsledky, případně se známého na vše doptat.



2. Profesionálové poradí

Dobrá doporučení mohou přijít i z profesionálního prostředí. Například, jestli již spolupracujete s architektem, stavebním dozorem nebo jiným řemeslníkem, je velmi pravděpodobné, že vám budou schopni doporučit spolehlivého pokrývače. V těchto případech jde často o osvědčené partnery, s nimiž mají dlouhodobou zkušenost a o kterých vědí, že dodávají kvalitní práci. To je záruka, kterou by vám internetové recenze poskytnout nemohly.

Spolupracujete s architektem, projektantem, tedy lidmi, kteří se sami dlouhodobě pohybují ve stavebním prostředí a mají za roky své práce zkušenosti s mnoha řemeslníky nebo lidmi, kteří s nimi dennodenně přichází do kontaktu. Tito lidé jsou vám schopni i poradit, jak s řemeslníky jednat a jakým způsobem řešit případný problém. 
 
Opravdu dobrý projektant, stavební dozor, stavbyvedoucí (kterému důvěřujete, protože se osvědčil a má dobré reference) vám raději nedoporučí nikoho, než aby riskoval, že dotyčný řemeslník odvede špatnou práci a on bude ten, kdo vám ho doporučil. Naopak "břídil" vám doporučí klidně svého kamaráda, i když ví, že výsledek nebude dobrý. Vždy tedy zvažte, kdo vám doporučení dává.
 
Pokud doporučený řemeslník zná např. vašeho projektanta nebo jinou osobu, se kterou v minulosti vícekrát spolupracoval, tak si tohoto doporučení váží a bude se více snažit dotyčného nezklamat.   

 

3. Doporučení výrobců střešních krytin

Jednou z často opomíjených, ale skvělých možností, jak najít správnou firmu pro vaše stavební či rekonstrukční práce, je zavolat přímo obchodnímu zástupci výrobce. Tito obchodní zástupci mají většinou dobrý přehled o realizačních firmách ve svém regionu a velice rádi vám některou z nich doporučí. Důvod je jednoduchý: mají zájem na tom, aby jejich produkty byly instalovány kvalitně a správně, protože to přímo ovlivňuje jejich reputaci. Mnoho výrobců navíc své spolupracující realizační firmy pravidelně školí, což je zárukou kvality a odbornosti.

 roofer
Kvalitní výrobci zajišťují pravidelná školení pro pokrývače pracující s jejich výrobky

 

4. Dle zrealizovaných střech v okolí

Další možností je projít se po okolí a podívat se na domy s novou střechou nebo střechy novostaveb. Klidně na dům zazvoňte, řekněte majiteli, že se vám libí jeho střecha, a jestli vám může poradit realizační firmu. Určitě vám vyjde vstříc. Taky se může stát, že uvidíte krásnou střechu, ale majitel vám sdělí, že za ní stálo velké úsilí jeho i realizační firmy a vy si pak případně můžete tuto firmu vyškrtnout z vašeho pomyslného seznamu vhodných firem.


5. Poptávkové servery – jednoduše a rychle

Skvělým způsobem, jak najít realizační firmu, jsou poptávkové servery. Patří mezi ně například AAA poptávka, E-poptávka a další. Na těchto serverech jednoduše, rychle a zdarma zadáte poptávku a během jednoho až dvou dnů vám začnou chodit nabídky. Nejde o jednotky, ale desítky nabídek, které vám mohou přijít. Vše samozřejmě závisí na termínu, kdy práce poptáváte.

Nicméně, poptávkové servery mají i své stinné stránky. Kvalitní a etablované realizační firmy často na tyto servery nechodí, protože mají svou vlastní klientelu, jsou v oboru vyhlášené a nemusí tímto způsobem hledat zakázky. Na druhou stranu, můžete zde narazit na spolehlivé firmy, kterým náhodou vypadla zakázka a mají volnou kapacitu, nebo na nové, talentované firmy, které nabízejí služby pod tržní cenou, aby získaly reference a portfolia. Proto i když poptávkové servery nemusí vždy nabízet špičkové firmy, mohou přesto poskytnout velmi atraktivní cenové nabídky a příležitosti, které byste jinde nepotkali.


Man worker master in red overall and helmet is fixing the metal tile roof.
Na poptávkových serverech můžete často potkat mladé firmy, které chtějí nabrat zkušenosti

Vždy ovšem platí to, co vám připomínáme v každém článku. Každou firmu je potřeba si důkladně prověřit a číst doporučení a reference.


6. Má smysl hledat pokrývače na Facebooku?

Mnoho obcí má své vlastní facebookové skupiny, kde se lidé radí a sdílejí informace o místních řemeslnících, včetně pokrývačů. Obvykle stačí nadhodit téma a napsat - hledám instalatéra, potřebuji vymalovat pokoj, chci udělat novou střechu, koho mi doporučíte nebo jaké firmy v okolí toto dělají? Ozve se dost lidí, kteří začnou dávat tipy na konkrétní lidi/firmy, další případně jmenované firmy ohodnotí a napíšou vlastní názor a občas se sami ozvou případní řemeslníci, co jsou ochotní danou práci udělat.

Na sociálních médiích rychle a snadno získáte široký rozsah názorů. Například, pokud jste slyšeli o pokrývači jménem Franta Omáčka a chcete vědět, jaké má reference, můžete se na něj zeptat ve veřejných zájmových skupinách - klempířských, pokrývačských a podobně. Samotný pokrývač tady většinou neinzeruje, ale přesto to je dobré místo, kde získat různé názory a zkušenosti od lidí, kteří už s ním možná mají nějaké zkušenosti.

 

7. Odborné weby mohou být skvělé řešení

Odborné weby, například nejřemeslníci.cz apod., jsou weby, kde se sdružují realizační firmy na všechny druhy stavebních prací. Výhodou je možnost přečíst si reference od předchozích zákazníků, ohlasy a celkové hodnocení, jak byli zákazníci s danou firmu spokojeni. Realizační firmy, které se prezentují na těchto portálech, se budou o něco víc snažit, aby maximalizovali vaši spokojenost, protože o této zpětné vazbě vědí.

Samozřejmě hledejte i na firemních stránkách realizačních firem. Firmy zde uvádějí, jakým způsobem realizují zakázky, co realizují i jaké mají reference. Nevýhodou firemních stránek je, že postrádají negativní ohlasy, protože těmi se firma samozřejmě nepochlubí.

I diskuzní fóra jsou dobrým způsobem k nalezení zajímavých informací, nebo tipů přímo z realizací, případně negativních, nebo pozitivních ohlasů.

 

8. Webový katalog firem

Jedná se o webové katalogy, např: firmy.cz nebo náš katalog krytiny-strechy.cz, kde máme více jak 3 500 realizačních firem. Výhodou těchto katalogů je, že si můžete rychle vyhledat realizační firmu podle vaší lokality, okamžitě zjistíte kontakty a taky zde naleznete odkaz na jejich webové stránky, kde o realizační firmě najdete další informace.

Katalog firem vám pomůže rychle najít řemeslníky 
Katalog firem vám pomůže rychle najít řemeslníky


9. Jeďte se podívat do stavebnin

Navštivte stavebniny, kde jste například poptávali materiál, a nechte si dát od obchodníka stavebnin tip, kde sídlí kvalitní realizační firma, která s těmito stavebninami spolupracuje. Oni vám rádi doporučí realizační firmu, protože realizační firma vezme materiál přes ně a přinese jim další možnost odběru. Může se však stát, že během sezóny budou dobré realizační firmy rozebrány, takže se obchodníci budou dívat dál na méně ověřené firmy a může nastat problém.


Zajímavé nabídky na krytiny můžete sehnat i ve stavebninách a hobby marketech
Tip na dobrou realizační firmu můžete dostat i ve stavebninách nebo showroomu výrobce

 

10. Místní realizační pokrývačské firmy

Porozhlédněte se v městě, kde žijete, po pokrývačích, kteří pracují jako živnostníci. Určitě najdete mnoho soukromníků, kteří dělají jako party (3–4 pokrývači). Nebo hledejte přímo s.r.o. U těchto místních firem můžete získat velice zajímavé nabídky.

 
Dva tipy na závěr - poptejte minimálně tři firmy půl roku dopředu

Časový předstih půl roku je u pokrytí střech důležitý. Jde o nepsané pravidlo. Dobré pokryvačské firmy toto pravidlo dodržují, protože kvalitní pokrývač má zakázkový diář minimálně půl roku dopředu plný. Zakázky k němu totiž v podstatě chodí samy, nemusí se nikde obzvlášť prezentovat, nebo dávat velikou reklamu. Jeho práce a doporučení investorů dalším lidem v jeho okruhu mu dělá obrovskou reklamu.

I pokud dostanete reference, že je vybraná realizační firma skvělá a výborně odvede svou práci, poptejte raději aspoň tři firmy, ať máte porovnání minimálně v ceně. Není nutné poptávat 10 firem, nebo na poptávkovém serveru čekat na 15. nabídku, že vás spasí. Dvě firmy jsou málo, počet 3–5 je optimální. Tím získáte nejen lepší představu o cenové relaci, ale také možnost porovnat, jaké další služby jednotlivé firmy nabízejí.






Rozdělili jsme více než 45 článků nabitých informacemi o střechách do přehledných témat, která vám
rychle pomohou se v problematice vyznat. Nestrácejte čas hledáním a mějte vše na jednom místě.

Rubriky článků