Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

PRŮVODCE: Podle čeho poznat kvalitního pokrývače? – 11 důležitých kritérií

4. 9. 2023

Při výběru realizační pokrývačské firmy byste se měli držet několika pravidel, díky kterým celá realizace proběhne bez problému. Dobrý pokrývač vám střechu dobře nabídne, dobře prodá, ale hlavně kvalitně provede.

1. Zkušenosti s poptávanou střešní krytinou

Zeptejte se pokrývače, jestli danou střechu realizoval, jestli pokládal tuto střešní krytinu a jestli s ní má nějaké zkušenosti.

Zajímejte se o reference, o předchozí i nynější realizace střech. Nebojte se jít klidně zeptat na realizované střechy, které pokrývač dělal.

Když půjdete s pokrývačem, většinou se dozvíte jenom kladné ohlasy, ale když půjdete sami, a to klidně i bez vědomí pokrývače, tak se možná dozvíte informace trošku blíže pravdě, protože majitel střechy nebude mít zábrany, jako když by pokrývač stál vedle vás. Pokud se jedná o kvalitní pokrývačskou firmu, tak by jí to nemělo vadit.

 

2. Praxe je důležitá

Informace ohledně praxe pokrývače by vás měla zajímat. Takže se ptejte, jak dlouho pokrývač střechy realizuje, jakou má praxi, jestli dělá rok, nebo třeba 20 let. Jde o obrovský rozdíl ve zkušenostech.

Dachdecker auf einem Spitzdach
Dobrý pokrývač by měl mít dostatečné zkušenosti s danou krytinou


3. Proškolení, certifikáty střechy, technické řešení a jednání

Dobrá realizační firma se nechá aspoň co dva roky proškolit na pokládku střešní krytiny, kterou vám nabízí a kterou vy chcete. Certifikát buď může být volně ke stažení na webu, nebo vám ho můžou ukázat na vyžádání. Některé firmy mají certifikáty vyvěšené v kanceláři. Pokud certifikát firma nemá a myslíte si, že firma je kvalitní, tak není nic jednoduššího než to, že zavoláte obchodníkovi výrobce, ať vám řekne, jestli danou firmu zná, nebo nezná.

 
Cech klempířů jako garant kvality

Cech klempířů, pokrývačů a tesařů by v ideálním světě měl fungovat jako garant kvality a sdružovat nejlepší řemeslníky v oboru. Každý řádný člen Cechu KPT je povinen se účastnit vzdělávacích programů, pravidelně se školit a vykonávat kvalitní práci. Cech má potenciál být důležitou zájmovou organizací, která by měla sdružovat kvalifikované a spolehlivé řemeslníky. V České republice však bohužel členství v cechu není povinné a zákon řemeslníkům nenařizuje se sdružovat; jde tedy o vyloženě dobrovolnou činnost. Řemeslníků, kteří se cechovních zkoušek účastní, není mnoho a trh je stále plný "šlendriánů", kteří svou práci neprovádají pořádně.

Vzhledem k tomu, jak kritické mohou být chyby v pokrývačských, klempířských a tesařských pracích, zbývá jen doufat, že v nejbližších letech dojde k zavedení povinných mistrovských zkoušek v těchto oborech. Tím by se mohl výrazně snížit počet nekvalitních prací a zvýšit celková úroveň odváděného řemesla. Je povzbudivé, že v oblasti plochých střech už izolatéři mistrovské zkoušky mají zavedeny a úspěšně je provádí, což by mohlo sloužit jako inspirace pro další oobory.
 

 

4. Rozpočet je nutností

Od firmy musíte mít cenu a rozpočet. Střechu nikdy nedělejte bez rozpočtu, řemeslník vám vždy může říct: „No, víte, to nebylo v ceně, to je navíc…“

The three-dimensional image of a modern wooden house on a background of drawings. Image includes eraser, pencil and calculator.
Stanovte si cenu a rozpočet na montáž střechy předem

5. Dejte na první dojem

V procesu výběru pokrývače je kromě technických dovedností a cenové nabídky velmi důležité i jeho chování a způsob komunikace. Jak vám pokrývač prezentuje nabídku, jak detailně a srozumitelně vám vysvětlí technický návrh a řešení, a jak je jeho celkový přístup, by měly být klíčové faktory při rozhodování. Vlastní dojem je v tomto případě velmi důležitý, protože je to předzvěstí toho, jak bude probíhat celá realizace střechy. Pokud je pokrývač nervózní, nepříjemný nebo neochotný odpovědět na vaše dotazy, je to výstraha, kterou byste neměli přehlížet. I když se vám zdá, že je tento pokrývač jediná dostupná možnost, raději počkejte na další nabídky. Nespolupracujte s někým, s kým se cítíte nepříjemně, jen proto, že se vám zdá, že nemáte jinou volbu.

 

6. Pojištění pokrývače, pojištění stavby – nedejte na sliby

Střecha je koruna domu. Pojištění je při pokládání střechy důležitá věc. I přesto, že pokrývač může mít výborné zázemí a kvalitní plachtu, existují situace, které si nikdo nemůže předem naplánovat – jako například nepředvídatelné počasí v podobě vichřic či prudkého deště. V takových případech žádná plachta nepomůže a jediným spásným řešením je mít řádné pojištění proti přírodním živlům. Pokud pojištění nemá sjednané vůbec, měli byste po něm požadovat, aby pojištění uzavřel konkrétně pro váš projekt.


Roofer at work, installing clay roof tiles, Germany
I sebelepšího pokrývače může potkat nepředvídatelná situace. Vždy trvejte na pojištění

 
Chtějte smlouvu o pojištění

Než však dáte pokrývači zelenou, ujistěte se, že jste viděli a pečlivě přečetli pojistnou smlouvu. Nevěřte na sliby a na to, že pojistka existuje bez toho, abyste ji fyzicky viděli. Zde je pár otázek, které byste měli pokrývači položit:

• Máte pojištění odpovědnosti?
• Jste pojištěni proti přírodním živlům?
• Jaká je výše pojistného plnění?
• Na jak dlouho je pojištění sjednáno?
• Kde mohu vidět pojistnou smlouvu?

Pokud pokrývač na tyto otázky neumí nebo nechce odpovědět, je to signál, že byste se mu měli vyhnout velkým obloukem.


Tip: náš článek vám prozradí, jak postupovat při pojistné události.


7. Komplexnost nabídky

Komplexnost nabídky znamená souhrn všech důležitých úkonů k realizaci střechy, například tesařské práce (např. oprava krovu), zednické práce (např. omítnutí komínu), klempířské práce (oplechování, hromosvod atd...).

Výhodou je záruka od jedné firmy. Pokud by jich bylo více a nastal by nějaký problém, tak se vám nemůže stát, že jedna firma bude problém svádět na druhou a budou si ho přehazovat jako horký brambor. Nevadí, když si realizační firma najme zedníka, který pro ně práci udělá, ale vy budete mít práce všechny pod jednou smlouvou, a to je důležité.

 

8. Délka realizace střechy, termín provedení díla

Domluvte si s předstihem termín realizace střechy a taky délku celého pokrývání. Realizační firma si může na realizaci vaší střechy dát rezervu 1 až 2 týdny navíc a je to v pořádku – počasí neovlivníte.

Dále se může stát, že realizační firma nabere zakázky a nebude stíhat, to může být větší problém, protože potom bude pokrývač přednostně řešit tu střechu, jejíž majitelé budou tlačit nejvíc. Domluvte si, kdy realizační firma nastoupí na střechu, a pevně si datum dejte do smlouvy. I s případným penálem za nedodržení termínů. Předejdete nepříjemnostem, kdy budete počítat s jiným datem než pokrývač. Ústní domluva v tomto případě není úplně vhodná.

yellow safety helmet on workplace desk with construction worker team hands shaking greeting start up plan new project contract in office center at construction site, partnership and contractor concept
Ústní domluva nestačí. Vše chtějte potvrdit ve smlouvě


9. Domluvte si dopředu, jakou záruku na dílo od realizační firmy dostanete

Pevně si dejte, jakou záruku chcete. Klidně si o ní řekněte. Dnešní záruky na práci se pohybují od 36 měsíců až po 10 let. Ve výjimečných případech jsou firmy schopné dávat i 15 let. Záruku na materiál poskytuje výrobce – prověřte si dopředu jakou výši vám poskytne.

Co dělat, když střecha nedopadla tak, jak jste očekávali? Poradíme vám v článku o reklamaci montáže.


10. Platby, zálohy na materiál, platba na splátky

Určitě si dopředu s realizační firmou domluvte, jaké bude chtít platby, v jakém pořadí, jakou zálohu a její výši a jaké budou splatnosti. Ideální je si nechat stanovit dopředu kalendář, jak půjdou platby. Nemusí to být přesně podle termínu, ale podle odvedené práce. Realizační firma potřebuje finance na materiál, proto je záloha na materiál dopředu na místě a není na ní nic špatného. Další platby dělejte vždy až po tom, co je určitá část střechy provedena. Například až ve chvíli, kdy je udělána demontáž + laťování, oplechování, položena krytina atd. Nakonec si nechte 10–15 % až po předání střechy, protože pokud se objeví nějaké vady či nedodělky, vy máte na realizační firmu jedinečnou páku na rychlou dodělávku.

Podmínky platby domluvte s realizační firmou předem
Podmínky platby vždy domluvte s realizační firmou předem


11. Zázemí pokrývačské firmy

Mělo by vás zajímat zázemí pokrývačské firmy. Běžte se podívat do jejich dílny, jaké mají nářadí, klempířské stroje, vrátek, lešení i kontejner. Jsou to důležité věci. Je důležité, aby firma měla svůj vrátek, lešení nebo svůj kontejner, protože nebudete muset čekat, až se tohle důležité nářadí v sezóně uvolní.

 
Rada na závěr

Všechny specifikace jako jsou záruka, délka realizace nebo platby, si dejte do smlouvy o dílo. Dbejte na to, aby to, co si domluvíte, bylo i na papíře. Co všechno má obsahovat smlouva o dílo, vám prozradí náš článek.

 



Rozdělili jsme více než 45 článků nabitých informacemi o střechách do přehledných témat, která vám
rychle pomohou se v problematice vyznat. Nestrácejte čas hledáním a mějte vše na jednom místě.

Rubriky článků