Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Radnice Korbach: Zveme Vás na virtuální prohlídku top reference 2024

12. 8. 2024

Demolice nevyhovující dostavby radnice ze 70. let minulého století a výstavba nové v německém městě Korbach vyniká inovativním přístupem k udržitelné výstavbě. Koncept urban mining využívá demolici přístavby staré radnice jako zdroj surovin pro novou budovu.

Urban mining

Urban mining – těžba ve městě - je pojmem pro opětovné získávání surovin z odpadu a budov, které by jinak z velké části skončily na skládce nebo ve spalovně. Může se jednat o běžné kovy a plasty, ale i o vzácnější cenné prvky. Vizí jsou města jako potenciální zdroj nerostného bohatství.

Inovativní výstavba

Historické centrum německého města Korbach bylo upraveno v rámci komplexní obnovy městské čtvrti s radnicí z roku 1377. Projekt vyniká inovativním přístupem k udržitelné výstavbě a byl vybrán mezi 4 finalisty Německé ceny za udržitelnost v architektuře 2023. Obdržel také ocenění za příkladné stavby od spolkové země Hesensko. Radnice v Korbachu je tak nejen architektonickým mistrovským dílem, ale také průkopnickým příkladem efektivního využívání zdrojů a minimalizace dopadů výstavby na životní prostředí díky použití recyklovaných a ekologicky šetrných stavebních materiálů, včetně titanzinku od společnosti RHEINZINK.


Projekt využívá koncept urban mining, tedy těžbu materiálů z městských budov a odpadu


Výstavba šetrná ke zdrojům jako hlavní zásada

Radnice v Korbachu nastavuje nová měřítka v oblasti výstavby šetrné ke zdrojům uplatňováním zásad městské těžby a udržitelné výstavby. Pod vedením architektů ze společnosti agn se demolice stávající dostavby radnice ze 70. let 20. století stala příležitostí k pošetření zdrojů a vytvoření udržitelné budovy. Systematickým sběrem a analýzou demoličních materiálů dokázali architekti zajistit optimální využití zdrojů a dosažení co nejvyšší míry recyklace.

Koncept těžby ve městě

Koncept urban mining využívá demolici přístavby staré radnice jako zdroj surovin pro novou budovu. Tento inovativní přístup vyžadoval pečlivé plánování a realizaci, aby bylo možné efektivně recyklovat minerální stavební materiály ze staré budovy a začlenit je do budovy nové. Výběr vhodných recyklačních technologií a procesů hrál klíčovou roli při zajištění kvalitního opětovného využití materiálů při minimalizaci dopadu na životní prostředí.

Střechu zdobí titanzinková krytina RHEINZINK s přirozenou patinou


Výzvy a výsledky

Projekt dosáhl působivých výsledků, protože přibližně 62 % materiálu z demolice bylo možné znovu použít pro novou budovu. Potíže se objevily zejména pokud jde o lepení, které zhoršilo kvalitu recyklovaných materiálů a omezilo jejich použití v nových budovách. Tyto překážky se však podařilo překonat pomocí inovativních řešení a projekt byl úspěšně dokončen.

Selektivní demontáž a opětovné použití

Stará budova byla selektivně demontována, všechny materiály byly pečlivě odstraněny, roztříděny a připraveny k recyklaci, která proběhla v regionu projektu. Recyklované materiály byly použity pro novou budovu, čímž se minimalizovaly dopravní cesty a náklady. Tento udržitelný způsob výstavby umožnil nejen efektivní využití stávajících zdrojů, ale také pomohl snížit dopad na životní prostředí. Kromě recyklovaných materiálů byl na střechu radnice v Korbachu použit titanzinek od společnosti RHEINZINK. Tento materiál je nejen estetický, ale také odolný a šetrný k životnímu prostředí.



RHEINZINK – součást konceptu cirkulární ekonomiky

Pro střechu byl zvolen materiál RHEINZINK- prePATINA ECO ZINC schiefergrau. Položen byl systémem úhlové stojaté drážky. Proces předzvětrání zajišťuje jednotný vzhled zinkové patiny již z výroby a přitom umožňuje následný přirozený proces patinace. Přirozené vlastnosti povrchu zůstávají zachovány i během patinace a povrch lze pájet, což zaručuje mimořádně dlouhou životnost materiálu. Titanzinek RHEINZINK se navíc vyrábí ekologicky šetrným způsobem a dokonale zapadá do konceptu cirkulární ekonomiky. Zajišťuje tedy nejen harmonický vzhled nové historické radnice, ale také ztělesňuje všechny průkopnické hodnoty tohoto udržitelného projektu.


Projekt nastavuje nové standardy pro udržitelnou výstavbu a inspiruje další projekty


Urbanistické řešení a vliv na další rozvoj města

Architektonické řešení nové radnice zohledňuje historický význam místa a harmonicky se začleňuje do městského prostředí. Jasná struktura a nápadné štíty vytvářejí spojení mezi starým a novým, které podtrhuje charakter historického centra Korbachu. Recyklované materiály použité při návrhu fasády a nadčasová krása střechy z titanzinku RHEINZINK dodávají budově jedinečnou estetiku a vytvářejí z ní inspirativní příklad udržitelné architektury. „Náš návrh nového centra města Korbach navazuje na měřítko města. Několik budov se sedlovou střechou doplňuje stávající památkově chráněné budovy a vytváří nové komunikační centrum s radničním náměstím a občanským fórem se skleněnou střechou. Umožňují také kvalitní propojení radnice s dopravní infrastrukturou v centru města,“ vysvětluje vedoucí projektu Christian Thomann. (Zdroj: www.agn.de/projekt/ansicht/rathaus-korbach)

Koncept udržitelné výstavby

Radnice v Korbachu je průkopnickým příkladem udržitelné výstavby. Ukazuje, jak lze inovativními přístupy a pečlivým plánováním šetřit zdroje a minimalizovat dopad na životní prostředí. Tento průkopnický projekt těžby v městě nastavuje nové standardy pro budoucí stavebnictví. Ukazuje, že udržitelná výstavba může být výhodná nejen ekologicky, ale i ekonomicky. Díky cílenému zapracování udržitelných principů do architektury se radnice v Korbachu stává vzorem pro budoucí stavební projekty a snad bude inspirovat i další osoby odpovědné za výstavbu.


Recyklované materiály a střechy z titanzinku vytvářejí jedinečnou estetiku budovy

Zdroj článku: RHEINZINK


Rozdělili jsme více než 45 článků nabitých informacemi o střechách do přehledných témat, která vám
rychle pomohou se v problematice vyznat. Nestrácejte čas hledáním a mějte vše na jednom místě.

Rubriky článků