Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Dárcovství usnadní českým skautům a skautkám péči o jejich klubovny

30. 9. 2024

Skautská organizace se stará o téměř tisíc nemovitostí pomocí šikovných rukou a nadšeného ducha svých členů. Z dotací a státních příspěvků jim ovšem nezbývá dostatek prostředků pro všechny klubovny. V takové situaci nejlépe pomůžou dárci, kterým nejsou foglarovské hodnoty cizí – můžou přispět jednorázově, ale i pravidelně, a to buď penězi, anebo materiálově.  Skautské oddíly dokážou každou korunu či poskytnutý materiál několikanásobně zhodnotit ve prospěch svých mladých příslušníků.

Náročná údržba tisíce nemovitostí 

Skauti mají na starost 480 pobočných spolků, přičemž každý z nich má jednu až dvě klubovny. Tím pádem udržují zhruba tisíc nemovitostí, ovšem to by nebylo, aby se v honbě za novými klubovnami neobjevily překážky, které musí pokračovatelé tradice Rychlých šípů překonat. „My, jako Junák, jsme státem uznávaná organizace pro práci s mládeží a finance, které od státu obdržíme, jsou primárně určené na údržbu a opravy. Pokud bychom chtěli na budově něco změnit, jedná se o investici – na ty ovšem získáváme dotace zhruba jednou za šest let,“ vysvětluje Ivo Brzobohatý, garant pro nemovitosti organizace Junák – český skaut.


Rekonstrukce skautských kluboven mnohdy není jednoduchá
Rekonstrukce skautských kluboven mnohdy není jednoduchá


Konkrétním, ovšem neopakovatelným příkladem, kdy okolnosti skauty dotlačily do výjimečné situace, je svépomocí zrekonstruovaná klubovna v Polné u Jihlavy. „Členové střediska zahájili práce tak, že nejprve pokáceli svůj les a dřevo odvezli na pilu. Vše se přizpůsobovalo materiálním darům – to znamená, že například místo vchodových dveří použili balkonové, jelikož v daný moment sponzor nemohl poskytnout jiné. Plechovou střešní krytinu položili junáci také sami – kvůli tomu byla speciálně navržena jednoduše. Ačkoliv klubovna původně vycházela na osm až deset milionů, zvládl ji skautský oddíl svými silami spolu s věcnými dary postavit za 1,2 milionu,“ popisuje Ivo Brzobohatý. 

SATJAM pravidelně pomáhá již čtyři roky  

O střechy mají postaráno! Hned první realizace podpořená darem v podobě plechové střechy na stavbě srubové klubovny na Slezsku ukázala, kdo bude jistým partnerem. Skauti se s důvěrou a už i pravidelně obracejí na ostravského výrobce SATJAM. Ve většině případů se jedná o náhradu starých azbestocementových vlnitých střešních krytin. „Dodávky našich střech probíhají po vzájemné domluvě se skauty a vycházíme z půdorysu dané budovy. Jednou z předností plechové střechy je poměrně rychlá montáž, která se podle složitosti střechy dá zvládnout i do týdne od dopravení materiálu na stavbu. Plechové krytiny jsou univerzální, snadné a lehké pro pokládku, a navíc určitě bez problémů zvládnou i náročné zkoušky, kterým je skauti jistě vystavují,“ říká s úsměvem Ondřej Haška, obchodní a marketingový ředitel společnosti SATJAM.


SATJAM už čtvrtým rokem pomáhá skautůmPlechové krytiny SATJAM jsou pro střechy kluboven ideální volbou


„Dárcovství v podobě lehkých plechových střech SATJAM se pro nás nese ve znamení nejen obrovské materiální pomoci, ale i vstřícného a ochotného přístupu. Největším benefitem je pro nás nejen vlastní střecha, ale i to, že nám střešní krytinu dovezou přímo na místo,“ chválí Ivo Brzobohatý. Od počátku spolupráce do konce roku 2023 SATJAM daroval českým junákům přes dvacet plechových střech, přitom v roce 2024 jich je v řešení kolem deseti dalších. 

Kde je pomoc potřeba nyní?

Každý rok musí skauti opravovat veliké množství kluboven, ale na všechny se bohužel nedostane dostatek zdrojů, ať peněžních, či materiálních. Na webových stránkách Skautské nadace Jaroslava Foglara, www.skautskanadace.cz, můžete najít aktuální projekty kluboven, které jsou v řešení a otevřené každému daru. „V případě novostaveb uvítáme v podstatě cokoli, od betonu do základových desek, po tvárnice, cihly, izolace… Existuje i možnost generálního patronátu konkrétní stavby. Za finanční podporu budeme vděční samozřejmě také, ať jednorázovou, anebo pravidelnou na měsíční bázi – počítá se každá koruna, kterou patřičně zhodnotíme,“ uvádí Ivo Brzobohatý, a dodává: „Pokud by se někdo chtěl spojit přímo s osobou zodpovědnou za nemovitosti naší organizace, prostřednictvím e-mailu nemovitosti@skaut.cz nás lze kontaktovat.“ Chtěli byste pomoci jinak? Čtěte Rychlé šípy! Pomůžete vzniku nových kluboven a zároveň jejich poselství více zakoření v povědomí i charakteru společnosti.


https://data.krytinystrechy.cz/100183/www/www.krytiny-strechy.cz/2024-clanky/zari/Skautovna_Most_stracha_Satjam_zdroj_Junak_cesky_skaut_4.jpgKromě nových střech se bude skautům hodit i každá další pomoc


Český skaut neboli Junák, je v České republice největší výchovnou organizací pro děti a mládež. Od roku 2006 dosáhl počet skautů a skautek téměř 77 tisíc. V letošním roce se na našem území pořádalo 1200 táborů. Ve světě je skauting populární také – mezi 60 milionů vyznavačů patří děti, mladí lidé a dospělí dobrovolníci z 216 zemí. Díky dárcovství se tento výchovný prvek zachová a odměnou se stane významný odkaz v budoucnosti.


Zdroj článku: SATJAM




Rozdělili jsme více než 45 článků nabitých informacemi o střechách do přehledných témat, která vám
rychle pomohou se v problematice vyznat. Nestrácejte čas hledáním a mějte vše na jednom místě.

Rubriky článků