Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Krátké textové zprávy, Inzerce

Celosvětový úklidový den (World Clean Day)

19. 9. 2024

Celosvětový úklidový den (World Cleanup Day) je největší globální dobrovolnická akce, která v jeden den spojí dobrovolníky z celého světa. Česká republika je díky spolku Ukliďme Česko součástí této akce již od roku 2018, letos se však bude na mnoha místech uklízet především nepořádek po povodních.
V letošním roce bylo 20. září poprvé vyhlášeno jako Světový úklidový den v kalendáři OSN. Jedná se o občanskou iniciativu, která začala v Estonsku v roce 2008 a na úklidových aktivitách se podílí více než 70 milionů lidí ze 195 zemí celého světa. Estonská ambasáda v Praze letos slaví World Cleanup Day úklidem v Petřínských zahradách a koordinovaně zve další ambasády a osoby, aby se k iniciativě připojili.

Úklid po povodních
,,Týden před globálním úklidem bohužel v ČR udeřily silné povodně a mnohde ještě krizový stav přetrvává. Vyzvali jsme proto organizátory, kteří měli své úklidové akce v rámci Celosvětového úklidového dne naplánovány v okolí vodních toků, aby přehodnotili situaci a směřovali pomoc se svými dobrovolníky spíše na odstraňování následků velké vody, či přesunuli úklidy na pozdější termíny," sdělil Radek Janoušek z pořadatelského spolku.
 
 
Firmy nejaktivnějšími organizátory úklidů
Nejaktivnějším podzimním organizátorem je s 13 naplánovanými akcemi Skupina Saint-Gobain, která se do Celosvětového úklidového dne zapojuje pravidelně. Dlouhodobě usiluje o snižování svého dopadu na životní prostředí a aktivně podporuje udržitelnost nejen svými materiály, ale i aktivním přístupem. ,,Bez zapojení zaměstnanců by to nešlo. Akce Ukliďme Česko dokazuje, že se nám je daří zapojovat a že i oni si uvědomují akutní potřebu čelit stávajícím klimatickým výzvám." říká Jakub Benda, tiskový mluvčí Saint-Gobain v ČR. Za celý rok pak vede (rovněž tradičně) mezi organizátory hlavní partner akce Ukliďme Česko - Komerční banka, s více než třicítkou uspořádaných úklidů. ,,Úklidové akce se pro mnoho našich zaměstnanců staly tradicí. Letos má podzimní úklidový den ještě větší význam než kdykoli předtím, potřeba bude každá pomoc. Nezanechávejme v přírodě negativní stopy po naší činnosti, aby i příroda nezanechala ty své." uvádí koordinátorka dobrovolnických aktivit v Komerční bance, Kristýna Jelínková.
 
,,Oba tito úklidově nejaktivnější partneři jsou s námi a podporují nás shodně již 8 roků, čehož si velice vážíme,dodává k tomu za Ukliďme Česko Radek Janoušek.
 
 
Pokud vás myšlenka Celosvětového úklidového dne a dobrovolnictví oslovila, najdete informace jak se do akce zapojit na webových stránkách www.UklidmeCesko.cz a ohledně pomoci po povodních pak na www.uklidmecesko.cz/povodne.
 
Hlavním partnerem akce Ukliďme Česko 2024 je
Nadace Komerční banky
 
Partnery akce jsou:
ČEPS
Garnier
Nextbike
Biotherm
EKO-KOM, a.s.
PENNY Market
ŠKODA AUTO a.s.
Lesy České republiky, s.p.
Ministerstvo životního prostředí
Systém Coca-Cola ČR a Coca-Cola HBC
E.ON Česká republika, s.r.o.
Recovera Využití zdrojů a.s.
McDonald's ČR spol. s r.o.
Plzeňský prazdroj
DB SCHENKER
SAKO Brno, a.s.
Saint-Gobain
Nadace ČEZ
DPD CZ

Zdroj článku: Enviweb.cz




Rozdělili jsme více než 45 článků nabitých informacemi o střechách do přehledných témat, která vám
rychle pomohou se v problematice vyznat. Nestrácejte čas hledáním a mějte vše na jednom místě.

Rubriky článků