Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Krovy a dřevěné konstrukce

KH Logo

KH OBLOUKY s.r.o.
Záhumenní 505
747 22 Dolní Benešov

https://www.oblouky.cz/

KH Oblouky – Unikátní technologie na výrobu dřevěných oblouků z lepeného lamelového dřeva

1. 7. 2024

Objevte kouzlo dřevěných oblouků s firmou KH OBLOUKY z Opavska. Tato inovativní společnost s mnohaletou tradicí přináší jedinečná řešení pro zahradní stavby, garážová stání a architektonické projekty. S využitím pokročilé technologie vyrábí esteticky působivé a vysoce odolné dřevěné oblouky, které ozdobí každý prostor.
Společnost KH OBLOUKY s.r.o.se sídlem v Dolním Benešově v okrese Opava byla založena v červnu 2021. Navázala na více jak třicetiletou činnost původní firmy OBLOUKY Kostrhoun, provozované od roku 1989 zpočátku jen jako truhlářská dílna. V průběhu dalších let, kdy se ze strany zákazníků množily požadavky na výrobu různých obloukových segmentů, se firma začala intenzivně zabývat vývojem vlastní technologie pro jejich výrobu. Tuto technologii si poté nechal její tehdejší tvůrce certifikovat a dodnes tato výrobní technologie podléhá každoročnímu ověřovacímu a kontrolnímu procesu u TAZÚs. Firma KH OBLOUKY díky tomu disponuje platným certifikátem, který potvrzuje dodržování technologie výroby, kvalitu používaných materiálů a ve výsledku pak také kvalitu hotových výrobků. Díky této certifikaci mohou být dřevěné oblouky z opavska použity i do konstrukcí, které vyžadují nejpřísnější požadavky na kvalitu. Jedná se nejen o soukromé investory, ale také o veřejné či státní zakázky.

Vývoj technologie spočíval především ve zhotovení speciálního mechanicky ovládaného lisu pro lepení lamelových obloukových vazníků z délkově nenastavovaných lamel. Dnes tuto speciální technologii firma využívá pro výrobu dřevených oblouků, které díky svému unikátnímu vzhledu a vysoké pevnosti tvoří estetický a zároveň odolný architektonický prvek.

Lamelové obloukové vazníky
Lamelové obloukové vazníky tvoří na stavbě unikátní prvek

Jak se dřevěné oblouky vyrábí

Nejčastěji používaným materiálem jsou z 98 % smrková středová prkna tloušťky 25 mm, řezaná z kulatiny výběrové kvality v pilařské třídě II A. Ojediněle se pracuje také s modřínem nebo některými listnatými dřevinami. Tato prkna jsou pak hoblováním nebo podélným rozmítnutím upravena do podoby slabších nebo silnějších lamel, v závislosti na daném typu výrobku.

„Naše zařízení nám umožňuje vyrábět oblouky do délky až 7 metrů, které lze pak dále spolu mechanicky napojovat. Každý výrobek vyžaduje jinou tloušťku lamel, přičemž rozhodujícími parametry jsou délka a průřez oblouku a ve vztahu na tyto parametry pak poloměr ohybu. Z toho plyne, že čím je poloměr ohybu menší, tím tenčí musí být lamely, aby se daly spolehlivě ohnout a nepraskaly,“ upřesňuje jednatel firmy O. Holeček. Maximální rozpon technologie dovoluje cca 7m, minimální třeba 50cm. Maximální rozměry oblouků pak cca 17x30cm. 

Vzájemné slepování lamel před vlastním ohýbáním v lisu je prováděno velmi kvalitním polyuretanovým lepidlem s parametry pro použití do venkovních prostor, které vytvrdne za cca 3 hodiny. Po uplynutí tohoto času je možné vytvořený oblouk z lisu uvolnit a vytáhnout, nicméně s jeho opracováním do konečné podoby lze začít až po 24 hodinách po úplném vytvrzení. Tlak při ohýbání je vždy proměnlivý vždy podle podle počtu a síly lamel u jednotlivých oblouků.

Proces výroby dřevěných oblouků pomocí unikátní technologie
Proces výroby dřevěných oblouků pomocí unikátní technologie

Inovativní řešení nejen pro pergoly a altány

Zhotovené obloukové segmenty se dají využít například do garážových stání. Firma KH OBLOUKY nabízí tři standardní modely garážových stání pro jeden nebo dva automobily, ale vyrábí také garážová stání dle individuálních projektů a návrhů. Dřevěné oblouky slouží také jako unikátní řešení zahradních můstků, pergol či altánů nebo investory či architekty navržených sestav střešních krovů (s obloukovými krokvemi, vikýři apod.), případně designových prvků fasád.

Techologie se často využívá při výrobě přístřešků nad vchodové dveře, které jsou standardně dodávány na trh v rozloženém stavu s podrobným návodem pro svépomocnou montáž. Firma ale také může zajistit sama odbornou montáž.



„Na přání zákazníka nebo u atypických konstrukcí provedeme i ochranný nátěr a můžeme zajistit také montáž přímo na místě kdekoli po celé České republice. Kromě tuzemska naše výrobky dodáváme také na Slovensko a vzhledem k naší blízkosti hranic z Polskem bychom chtěli v budoucnu zamířit i tam,“ doplňuje O. Holečka kolega Jiří Kocur. Vyráběný sortiment je dodáván jak stavebním a výrobním firmám zaměřeným na dřevěné konstrukce, tak i koncovým zákazníkům.

Chci u vás poptat



Vaše osobní údaje (firma, jméno, email, telefon, adresa stavby, projekt) zpracováváme a držíme pouze za účelem vytvoření nabídky na materiál – což je Váš i náš oprávněný zájem.
Další informace se dozvíte v našich Zásadách zpracování údajů.






Rozdělili jsme více než 45 článků nabitých informacemi o střechách do přehledných témat, která vám
rychle pomohou se v problematice vyznat. Nestrácejte čas hledáním a mějte vše na jednom místě.

Rubriky článků