Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Krovy a dřevěné konstrukce

KH Logo

KH OBLOUKY s.r.o.
Záhumenní 505
747 22 Dolní Benešov

https://www.oblouky.cz/

Obloukové garážové stání z lepeného dřeva

26. 7. 2024

Garážová stání dnes představují nejen praktické řešení pro ochranu vozidel před nepřízní počasí, ale také estetický prvek, který může ovlivnit vzhled celé stavby. Společnost KH OBLOUKY se zabývá výrobou a kvalitním zpracováním luxusních garážových stání, která díky technologii lepeného lamelového dřeva (LLD) vynikají vysokou pevností, tuhostí a nosností.
Lepené lamelové dřevo výrazně minimalizuje riziko praskání konstrukce, což je častý problém u tradičního masivního dřeva. Přístřešky jsou nejčastěji kryty kvalitními polykarbonátovými panely, které nejen chrání před povětrnostními vlivy a srážkovou vodou, ale zároveň propouštějí světlo, čímž prosvětlují celý prostor. Alternativně mohou být použity i falcované plechové krytiny nebo asfaltové pásy na plnoplošném bednění, což poskytuje dodatečnou ochranu a dlouhou životnost konstrukce.

Na zakázku firma vyrábí přístřešky nad garážová stání pro 1 nebo 2 osobní automobily
Na zakázku firma vyrábí přístřešky pro garážová stání pro 1 nebo 2 osobní automobily


Lepené vazníky jsou díky své odolnosti vůči povětrnostním vlivům a praskání ideální volbou pro garážová stání. Obloukové tvary těchto vazníků dodávají stavbám nezaměnitelný a originální charakter. Klenba, jako jeden z nejstarších stavebních prvků, zůstává stále velmi populární díky své schopnosti vytvořit prostorné a vzdušné prostory a přitom zajistit dostatečnou stabilitu a pevnost střešní konstrukce.

Volba obloukových lepených vazníků není jen technickou záležitostí, ale i estetickým rozhodnutím, které dodává stavbám originalitu a odlišnost od běžných typizovaných provedení zastřešení.


Oblouky promění i obyčejné garážové stání v designový prvek
Oblouky promění i obyčejné garážové stání v designový prvek


Výhody použití technologie LLD zahrnují nejen vyšší pevnost a tuhost konstrukcí ve srovnání s čistým masivním dřevem, ale také výrazné snížení podélného praskání dřevěných hranolů, což zabraňuje oslabení konstrukce a vzniku estetických vad. Více informací o technologii výroby a technických vlastnostech použitého dřeva se můžete dozvědět více v našem předchozím článku.

Nejčastěji se stání kotví na ocelové kotvy osazené v betonových patkách nebo ve kvalitních zemních vrutech. Hmotnost je dle použitého dřeva, jeho hustoty a vysušení, tzn. smrk vzduchosuchý cca 460-480kg/m3. Nosnost prvků záleží na jejich průřezu a poloměru ohybu. Čím větší průřez vazníku a čím menší poloměr ohybu, tím vyšší nosnost.

Dřevo je všech stan hoblované, standardně bez nátěru nebo také s nátěrem, dle přání zákazníka. Dřevo je impregnované proti plísním a houbám namáčením v impregnačním přípravku. Údržba se provádí stejně, jako u jakýchkoliv jiných dřevěných konstrukcí. Po čase se musí obnovit nátěr, který má životnost podle kvality použitého nátěru.

Garážová stání s lepenými lamelovými vazníky tedy představují ideální řešení pro ty, kteří hledají kombinaci funkčnosti, odolnosti a estetického vzhledu.



Chci u vás poptat



Vaše osobní údaje (firma, jméno, email, telefon, adresa stavby, projekt) zpracováváme a držíme pouze za účelem vytvoření nabídky na materiál – což je Váš i náš oprávněný zájem.
Další informace se dozvíte v našich Zásadách zpracování údajů.





Rozdělili jsme více než 45 článků nabitých informacemi o střechách do přehledných témat, která vám
rychle pomohou se v problematice vyznat. Nestrácejte čas hledáním a mějte vše na jednom místě.

Rubriky článků