Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Pr články

KMB logo

KM Beta a.s.

Brněnská 619/59a
695 03 Hodonín

www.kmbeta.cz

Jak se zbavit mechu na střeše? Jakou krytinu použít?

1. 10. 2024

Mech na střeše může vypadat neškodně, ale ve skutečnosti představuje pro střechu vážný problém. Jeho přítomnost nejenže narušuje estetiku střechy, ale může také zkrátit její životnost.

Proto je důležité zvážit řešení, které potlačí jeho opětovnému usazení. Jedním z efektivních způsobů, jak ochránit svou střechu, je zvolit střešní krytinu s hladkou povrchovou úpravou, jako je Beta Samet od KM Beta. Tato krytina nabízí nejen ochranu před mechem, ale také dlouhou životnost a odolnost.


Krytina KM Beta s povrchovou úpravou Samet
Krytina KM Beta s povrchovou úpravou Samet

Proč je mech na střeše problém?

Mech má schopnost zadržovat vlhkost, která se může dostat do struktury střešní krytiny a narušit ji. V České republice se mech objevuje především na severní straně střech, kde je méně slunečního světla a větší vlhkost. Také bývá častý v zalesněné oblasti, kde je prostředí příznivé pro růst mechů a lišejníků. Důležité je zmínit, že se vyskytuje nezávisle na typu krytiny.

 

Jak se mech odstraňuje?

Odstranění mechu je náročný proces, který často vyžaduje kombinaci mechanického čištění a chemických prostředků. Zde je základní postup, jak se mech na střeše řeší:

Mechanické čištění: Prvním krokem je odstranění hrubých nečistot, které na střeše ulpívají. K tomu se používá vysokotlakový čistič s rotační tryskou, která efektivně vyčistí nečistoty ve plochách střechy.

Chemický postřik: Po mechanickém odstranění nečistot se na střechu aplikuje postřik z tradičního roztoku ze skalice modré nebo jiného přípravku, který ničí zbylé mechy a lišejníky.

Finální oplach: Po aplikaci postřiku je důležité celou střechu důkladně opláchnout, aby byla připravena k dalšímu kroku – renovaci krytiny akrylátovou barvou.

Renovace: Po odstranění mechu lze střešní krytinu renovovat pomocí akrylátové barvy. Barva se naředí vodou, zpracuje míchadlem a nanáší se plochým štětcem nebo stříkací pistolí.

Navzdory všem postupům je často ekonomicky výhodnější investovat do nové střechy. Cena za čistění a nový nátěr se pohybuje kolem 400 Kč s DPH za metr čtvereční, což je dokonce více než kdybyste střechu rovnou rekonstruovali. Například střešní krytinu s hladkou povrchovou úpravou s názvem Samet získáte od KM Beta za cenu 389 Kč s DPH za metr čtvereční, což z ní dělá cenově dostupnou a praktickou volbu pro majitele domů.


Krytina KM Beta Samet v ploše
Krytina KM Beta Samet v ploše

 

Proč zvolit střešní krytinu Beta Samet?

Pokud plánujete rekonstrukci střechy, vyplatí se investovat do trvalého řešení a to do krytiny s hladkou povrchovou úpravou, která přirozeně brání usazování mechu a lišejníků. Tato střešní krytina je navržena tak, aby odolávala extrémním podmínkám – včetně tvorby mechu. Hladký povrch krytiny Beta Samet minimalizuje usazování nečistot, což značně snižuje pravděpodobnost růstu mechů.

 

Systémové řešení pro kompletní ochranu

Při rekonstrukci střechy je důležité myslet nejen na krytinu samotnou, ale i na střešní doplňky. KM Beta proto vyrábí široký sortiment střešních doplňků z betonu, které jsou odolné a esteticky sladěné s celou krytinou. Celá střecha z betonu zvýší funkčnost celé střechy, ale také zachová jednotný a celistvý vzhled.

Nezapomeňte využít také Kalkulačku materiálu od KM Beta, která vám pomůže jednoduše zjistit cenu vaší nové střechy a to včetně všech důležitých střešních doplňků. Kalkulačka je uživatelsky přívětivá a  jednoduchá na orientaci i pro ty, kteří se v odborných termínech příliš neorientují.

Pomocí kalkulačky KM Beta jednoduše spočítáte cenu střechy
Pomocí kalkulačky KM Beta jednoduše spočítáte cenu střechy




Rozdělili jsme více než 45 článků nabitých informacemi o střechách do přehledných témat, která vám
rychle pomohou se v problematice vyznat. Nestrácejte čas hledáním a mějte vše na jednom místě.

Rubriky článků