Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Pr články

PREFA Aluminiumprodukte s.r.o. ČR | PREFA
 
PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.
K Zelenči 2883/14,
Praha 9 - Horní Počernice
cz.prefa.com

Inovativní a udržitelné bydlení: Dům se střechou od PREFA

14. 10. 2024

Architekt Youri Favre navrhl v malém městečku nedaleko Lyonu jedinečný dům pro dvě rodiny. Tři hliníkové střechy pokryté bílými panely PREFA FX.12 zde nejen dominují, ale zároveň propojují moderní architekturu s praktickými řešeními. Stavba je navržena tak, aby umožnila flexibilní využití prostoru podle aktuálních potřeb rodin, což zohledňuje důraz na udržitelnost a sdílené bydlení.

Spojení soukromí a společného prostoru

Architekt se ujal zadání netradičně – dům není klasický dvojdomek, ale funguje jako dvě symetrické jednotky pod jednou střechou. Tento přístup poskytuje nejen soukromí, ale také podporuje interakci mezi rodinami. Přibližně čtvrtina celkové plochy je určena pro společné aktivity, což napomáhá komunitnímu způsobu života. Centrální společný prostor je jak symbolickým, tak praktickým středem domu.


Stavba kombinuje moderní prvky s tradičními texturami
Stavba kombinuje moderní prvky s tradičními texturami

Inovativní design s důrazem na udržitelnost

Moderní vzhled domu zajišťují hliníkové střešní panely PREFA FX.12, které pokrývají nejen střechu, ale i fasádu od druhého podlaží. Dynamický a plastický vzhled doplňuje kontrast bílé barvy panelů a dřevěných lamel na fasádě přízemí. Plynulé přechody mezi střechou a fasádou bez přesahů dodávají stavbě čistotu a jednotný design.


Design stavby působí dynamicky a moderně
Design stavby působí dynamicky a moderně

Udržitelná konstrukce s vlastní realizací

Bratři, kteří zde působí v roli investorů, se rozhodli realizovat většinu prací sami, a dokončili tak více než půlku všech stavebních prací. Dřevo na rámovou konstrukci pocházelo z místních zdrojů do vzdálenosti 50 km, což minimalizovalo ekologickou stopu. K izolaci použili ekologicky šetrnou celulózovou vatu a instalovali systém vytápění na dřevěné pelety jako hlavní zdroj tepla. Energeticky úsporný koncept doplňují solární panely a systém na čištění dešťové vody.

Dům je navržen tak, aby jeho uspořádání a flexibilní půdorys mohly reagovat na měnící se potřeby rodin. Tento přístup zajišťuje nejen funkční, ale i sociální udržitelnost, což poskytuje stabilní domov do budoucnosti.

Kvalita, dlouhověkost a trvalá hodnota

Youri Favre zdůrazňuje, že udržitelnost není jen o technických parametrech a ekologických výhodách, ale i o dlouhověkosti a emocionální hodnotě staveb. Dům, který slouží desítky let a přináší radost i komfort, je opravdově udržitelný. Kvalitní architektura by podle Favreho měla mít nejen ekologický, ale i emocionální rozměr a zanechávat trvalou hodnotu. Tento projekt je příkladem, jak lze pomocí inovativních materiálů se zárukou až 40 let a promyšleného designu vytvořit praktickou a krásnou stavbu, která bude sloužit generacím.


Drobné detaily textury fasády dotváří celkový dojem
Drobné detaily textury fasády dotváří celkový dojem

Projekt dokazuje, že materiály jako PREFA mohou hrát klíčovou roli v tvorbě udržitelných, esteticky přitažlivých a funkčních staveb v moderní architektuře.

O projektu:

Země: Francie
Objekt, místo: rodinný dvojdům, Saint-Didier-de-Formans
Typ stavby: novostavba
Architekti: Youri Favre Architecture
Realizace: Lanzetii
Typ střechy: střešní panel FX.12
Barva střechy: P.10 prefa bílá
Typ fasády: fasádní panel FX.12
Barva fasády: P.10 prefa bílá
FOTOGRAFIE: Croce & WIR



Štítky: Imitace falcovaných krytin

Rozdělili jsme více než 45 článků nabitých informacemi o střechách do přehledných témat, která vám
rychle pomohou se v problematice vyznat. Nestrácejte čas hledáním a mějte vše na jednom místě.

Rubriky článků