Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Pr články

KMB logo

KM Beta a.s.

Brněnská 619/59a
695 03 Hodonín

www.kmbeta.cz

Hmotnost střešní krytiny není argument

17. 10. 2024

Existuje mnoho důvodů, proč rekonstruovat střechu. Ať už se jedná o ztrátu funkčnosti současné střechy nebo touha po zkrášlení vzhledu domu. Když se rozhodujete o rekonstrukci střechy, může vás napadnout otázka, jestli je hmotnost střešní krytiny důležitým faktorem. Je ale skutečně hmotnost to, na čem záleží? 

Tašky KM Beta
Pokládka tašky KM Beta


Ve skutečnosti hmotnost krytiny tvoří jen malou část celkového zatížení střechy. To lze demonstrovat na příkladu domu se šikmou sedlovou střechou s běžným sklonem kolem 40°. Hmotnost skladby s dřevěným krovem, zateplením a podhledem činí 1,25 kN/m², sněhová zátěž, kterou musí střecha odolat činí 0,42 kN/m² a vítr 0,4 kN/m². Pokud přidáme fotovoltaiku, výsledné zatížení je kolem 2,3 kN/m². Z toho plyne, že hmotnost lehké střešní krytiny z eternitu tvoří pouze 5,5 % zatížení, zatímco betonová krytina od KM Beta přispívá jen 18,5 %. Tento nárůst hmotnosti představuje zhruba 0,3 kN/m², v kontextu celé hmotnosti střešního souvrství zanedbatelné. 

„Primárně nebudeme řešit vlastní hmotnost krytiny, která tvoří pouze malou část zatížení, ale statické působení celé střešní konstrukce na stavbu. Tedy hmotnost krovu, latí, prkenného záklopu, tepelné izolace, zavěšených podhledů, klempířských prvků a dodatečně instalovaných prvků, jako je například fotovoltaika. Významné je zatížení sněhem a větrem!" dodává statik Ing. Petr Jiroušek. Navíc betonová krytina od KM Beta nabízí daleko více výhod – od dlouhé životnosti až po odolnost proti nepříznivým podmínkám počasí. Efektivně tlumí hluk způsobený deštěm nebo větrem, což výrazně zlepšuje komfort bydlení. Ani za silného větru nevibruje a je extrémně odolná vůči mrazu. Navíc KM Beta na tu svou krytinu poskytuje dlouhou záruku 50 let s vědomím, že reálná životnost je mnohem delší.

Betonová taška nemá tak velkou zátěž, jakou byste čekali
Betonová taška nemá tak velkou zátěž, jakou byste čekali


Estetika a odolnost krytiny: Příběh Tomáše Franky

O výhodách krytiny KM Beta se přesvědčil i majitel domu Tomáš Franka, který se rozhodl nahradit svou starou eternitovou střechu betonovou střešní krytinou KM Beta a to z jednoduchého důvodu – požadoval estetické a funkční řešení pro svou střechu. Klíčovým faktorem byla také dostupnost tašek pro speciální funkce. Namísto plastových prvků, které vlivem počasí degradují, zvolil odvětrávací a anténní tašky z betonu, které mají stejně dlouhou životnost jako zbytek střechy. Díky tomu bude střecha vypadat nejen dobře, ale bude i funkční po mnoho let. „Slibujeme si od toho elegantní vzhled střechy a její stoprocentní funkčnost,“ uzavírá Tomáš.

Majitel domu nelituje, že na svou střechu zvolil beton
Majitel domu nelituje, že na svou střechu zvolil beton


Cesta k nové střeše: Vypočítejte si cenu s KM Beta

Pokud tedy hledáte krytinu, která nabízí maximální ochranu, stabilitu a estetičnost, betonová střešní krytina KM Beta je tou správnou volbou. A na kolik tato volba vyjde? Můžete si snadno spočítat přes Kalkulačku materiálu na stránkách KM Beta. Po zadání základních údajů o vaší střeše se vám objeví soupis všech důležitých střešních doplňků včetně jejich množství a ceny.


S kalkulačkou materiálu hned zjistíte, na kolik vás nová střecha vyjde
S kalkulačkou materiálu hned zjistíte, na kolik vás nová střecha vyjde




Rozdělili jsme více než 45 článků nabitých informacemi o střechách do přehledných témat, která vám
rychle pomohou se v problematice vyznat. Nestrácejte čas hledáním a mějte vše na jednom místě.

Rubriky článků