Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Střešní plášť odvětrání

Správné provedení větrání střechy - 2. část

10. 10. 2024

Správně nastavené větrání konkrétního typu střešní krytiny je nedílnou podmínkou poskytnutí záruky na použité střešní materiály a je fakticky i konstrukční ochranou dřevěných prvků použitých mezi podstřešní membránou a střešní krytinou.

Zároveň ale dimenzaci a fungování ventilační mezery nesmí něco anulovat. Typickým příkladem je například skutečnost, že v případě vznikající střešní dutiny pod podstřešní fólií/membránou je nutné vytvořit průběžné 5- 10 cm přerušení fólie/membrány pod vrcholem střechy, kdy se nad tímto otvorem pak z obdobné „podstřešní fólie/membrány“ vytváří „krytka“ chránící tento otvor (s přesahem 15-20 cm). Je však nutné si uvědomit, jaký ventilační komponent střešní krytiny u vrcholu střechy vlastně umožňuje výstup ventilace z ventilační mezery. Pokud to kompletně dimenzačně zabezpečují ventilační tašky v druhé řadě krytiny od hřebene, není problém tuto „krytku“ umístit mezi běžnou kontralať a střešní lať.

Pokud se ale na výstupu ventilace má podílet i/jen ventilační hřeben střešní krytiny, pak je nutné tuto krytku umístit mezi 2 kontralatě, jež mají poloviční výšku než je výška běžné kontralatě na ploše střechy. Aby se horní poloviční kontralatí ventilace vůbec dostala k ventilačnímu hřebeni střechy. Je třeba dbát, aby nevhodně umístěná krytka neuzavřela přívod ventilace k ventilačnímu hřebeni střechy. To by totiž vedlo k částečnému či k úplnému zastavení veškeré ventilace střešní skladby, což pak má mnoho následků, od ztráty teplotní stability podkroví (letní přehřívání), ztráty životnosti či záruky na střešní krytinu a dalších vrstev střechy, až po nepřípustnou tvorbu kondenzací ve střešní skladbě a s tím spojené problémy.
Zajištění ventilace střechy
Zajištění ventilace střechy

Správnou ventilaci střešní krytiny si již mnozí realizátoři uvědomují, ale často se zapomíná na skutečnost, že pokud zejména u „bungalovů“ vzniká nad zatepleným stropem vysoká nezateplená střešní dutina, je naprosto nezbytné zabezpečit i další ventilaci tohoto prostoru mezi „podstřešní fólií/membránou“ střechy a tepelnou izolací stropu. Výstup vzduchu pro tuto ventilaci tedy zabezpečí výše uvedené přerušení membrány. Kromě toho je nutné zajistit ve spodních přesazích střechy i dostatečné nasávání vzduchu přes ventilační komponenty v podhledu přesahu střechy, a dodržet mezi „podstřešní fólií/membránou“ a obvodovou stěnou (či jejím zateplením) i dostatečnou vzduchovou mezeru pro proudění této ventilace.

Není proto možné kompletně uzavřít spodní přesah střechy bez vložení ventilačních prvků, popř. dokonce obvodovou stěnu, její zateplení či instalaci tepelné izolace stropu provést tak, že pod „podstřešní fólií/membránou“ nevznikne dostatečná vzduchová mezera pro proudění vzduchu. V opačném případě pak zejména v chladném období roku vznikají výrazné kondenzace na nosných konstrukcích střechy, které vedou k chybné domněnce, že nefunguje hydroizolační účinnost střechy. Přitom požadavek na větrání střešní dutiny jasně vyplývá i z Pravidel pro navrhování a provádění střech ČR (r. 2014) – viz. str. 33, bod 4.

Chybné provedení střechy bez ventilace střešní dutiny

^ Chybné provedení střechy bez ventilace střešní dutiny
(= bez otvorů v podbití přesahů a ucpáním průběhu ventilace tepelnou izolací) a jeho důsledky = nepřípustné kondenzace na nosných konstrukcích střechy.
Správné provedení střechy s funkční ventilací střešní dutiny
^ Správné provedení střechy s funkční ventilací střešní dutiny. Tj. s dostatečnými otvory i v podbití přesahů a správným průběhem ventilace pod podstřešní membránou, resp. pod bedněním, na kterém membrána leží.

Pokud pak se ale má řešit ventilace vysoké nezateplené střešní dutiny nad zatepleným stropem běžného podkroví, vzniká několik možností:
Je ideální konstrukci provést tak, že podstřešní membrána bude mít slepené přesahy
V případě, že se na střeše použije pro vítr prodyšná krytina a zároveň střecha může mít i komplikovaný tvar (bez volných protilehlých štítů vůči střešní dutině či dokonce střecha nemá vodorovný hřeben), je ideální konstrukci provést tak, že podstřešní membrána bude mít slepené přesahy, ale nezateplená střešní dutina vznikat nebude, jelikož část tepelných izolací mezi krokvemi povede až k vrcholu střechy. Tj. kdy bude sice zároveň zateplen a parotěsně řešen strop podkroví, ale zároveň část paropropustných tepelných izolací mezi krokvemi povede až k vrcholu střechy ke hřebeni. Pak zároveň není nutné podstřešní membránu pod hřebenem přerušovat.

lze použít s takovou pro vítr prodyšnou střešní krytinou další možnost řešení ventilace střešní dutiny
Popř. u jednoduchého tvaru střechy (např. sedlová či polovalbová) pokud má taková střecha protilehlé plochy štítů vůči střešní dutině, lze použít s takovou pro vítr prodyšnou střešní krytinou další možnost řešení ventilace střešní dutiny. Tj. sice zateplit podkroví jen po úroveň stropu, podstřešní fólie provést se slepením přesahů na difúzním bednění, ale zároveň vytvořit systém ventilace v ploše rozích štítů tak, aby to umožňovalo alespoň částečné proudění vzduchu střešní dutinou. Příslušné přerušení podstřešní membrány a bednění pod hřebenem je zde však nutností.

Větrací vsuvka
Teprve v momentě, kdy stavba se střechou s pro vítr prodyšnou střešní krytinou není umístěna v místě s vyšším vlivem větru, či je na střeše jako střešní krytina použita pro vítr neprodyšná krytina, pak lze ventilaci nezateplené střešní dutiny vyřešit pomocí rozevření přesahů podstřešní membrány/fólie, např. pomocí větrací vsuvky. Příslušné přerušení podstřešní pod hřebenem je zde však nutností

Závěr: Je tedy nezbytné řešit nejen správnou větrotěsnost střechy slepením přesahů podstřešní membrány, a nejen správnou ventilaci střešní krytiny a jejími detaily, ale i správnou ventilaci případné nezateplené střešní dutiny nad vodorovným zateplením šikmé střechy. I proto JUTA a.s. vyrábí podstřešní membrány se 2 integrovanými lepícími páskami (u membrán JUTA s přízviskem 2AP) pro jednoduché, rychlé a zejména spolehlivé spojení přesahů podstřešních membrán : JUTATOP 2AP, JUTADACH THERMOISOL 2AP, JUTADACH SUPER 2AP, JUTADACH MONOLITIC 2AP, JUTADACH 150 2AP, JUTADACH 135 2AP, JUTADACH 115 2AP a další. Zároveň jsou k dispozici veškeré příslušné systémové spojovací a těsnící komponenty pro jejich realizaci (pásky Jutadach SP 38, Jutadach SP Super, Jutadach TPK Super, Jutafol TPK, tmely Jutadach Mastic Super a samotěsnící hmota Jutadach THK).

Zdroj článku: JUTA, a.s.


Rozdělili jsme více než 45 článků nabitých informacemi o střechách do přehledných témat, která vám
rychle pomohou se v problematice vyznat. Nestrácejte čas hledáním a mějte vše na jednom místě.

Rubriky článků